Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4680
View
96
Reply

[Dunia] Rumah Nobita Bernilai RM2 Juta Di Alam Nyata

[Copy link]

Author: kp5x       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-8-2020 12:03 AM | Show all posts |Read mode
Hampir semua rakyat Malaysia dibesarkan dengan siri Doraemon yang sering bermain di layar tv sewaktu cuti hujung minggu. Kita dihidangkan dengan telatah Nobita, seorang lelaki berkacamata yang hidupnya ditemani kucing robot dari abad ke-22, Doraemon.

Sekiranya anda adalah peminat kartun Doraemon, anda pasti sudah terbiasa dengan selok belok kehidupan mereka, termasuk dengan tempat tinggal Nobita dan Doraemon.

Rumah Nobita

Rumah Nobita sering dipotretkan dengan mood yang sederhana, mempunyai 2 tingkat dengan ruang tamu, bahagian dapur dan bilik Nobita yang direka dengan konsep minimalis.

Tahukah anda, walaupun kartun ini dibuat pada tahun 1962, tetapi rumah ini masih dianggap mahal pada zaman sekarang dengan nilai rumah Nobita 70 juta yen bersamaan dengan RM2 juta.

Di dalam satu ciapan yang ditulis oleh seorang penulis novel Jepun, SOW, di akaun Twitter miliknya, @sow_LIBRA11. Dia membuat bebenang khas yang mengandungi pengiraan harga rumah yang terdapat di dalam anime Jepun.
.
Untuk tahun 70-an, rumah keluarga Nobi dianggap sebagai rumah biasa. Rumah dua tingkat yang terletak di Nerima Ward, Tokyo, yang harganya sekitar 70 juta yen. Jumlah pembayaran pinjaman adalah sekitar 200 ribu yen sebulan. Bapa Nobita tentu mempunyai gaji yang tinggi.
.
Mungkin anda akan berkata, bukankah mereka menyewa rumah itu? berdasarkan harga pasaran, rumah jenis ini mungkin disewa dengan harga 160 ribu per yen [RM6,407],kata SOW.

Bukan hanya rumah Nobita, SOW juga membuat pengiraan rumah keluarga Sazae-san yang sudah berdiri sejak tahun 1946 dengan harga mencecah 150 juta yen atau RM60 juta. Kemudian rumah Usagi Tsukino, Sailor Moon, harganya lebih tinggi pada 450 juta yen atau RM18 juta.

Dan yang terakhir, rumah keluarga Nohara aka Shin chan, yang harganya 20 juta yen atau RM800,000. - Vocket

Rumah Shin Chan

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-8-2020 12:12 AM | Show all posts
ai igt ke umah nobita yg fake akauntan tu la
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah suneo mesti lagi mahal kan? Dia kan kluster kayangan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
salamon replied at 5-8-2020 12:12 AM
ai igt ke umah nobita yg fake akauntan tu la

Hahaha sama lah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Knp umah nobita lg mhl dari shin chan. Umah shin chan mcm lagi luas je tgk huhu. Siap ade balkoni lg.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
wah. rumah suneo ntah brapa plak hrga. doraemon kartun fav slain atashinchi & chibi marukochan
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:49 AM | Show all posts
aku ingatkan rumah Chartered Accountants Australia
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Mati2 aku ingatkn rumah nobita penang lol
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:51 AM | Show all posts
oh ingatkan rumah nobita dekat pulau pinang
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh mmg wujud di alam realiti rupanya rumah nobita ni. Baru tau. Sapa duduk situ skg? Hahahaha boleh soalan cemni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Umah giant lg murah..

Rumah setingkat.

Bhgian dpn mak dia jual sayur... belakang tu ade bilik giant. dgn bilik adik dia...

Xpernah nampak ayah giant. Mak dia ibu tunggal kot.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 01:13 AM | Show all posts

ai igt ke kes umah banglo nobita tu

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Adoiii tergelak dlm hari baca komen uols
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila sebut nobita or doraemon ni..aku terus terbayang menteri wanita R...hahaa..jd ni rumah sapaa...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 06:59 AM | Show all posts
ooo nobita betul
igt nobita troll
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 07:52 AM | Show all posts
cantik rumah real
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 08:03 AM | Show all posts
nobita hebat bermain drama!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman boomer kalau kerja office jobs je da mampu beli rumah besar mcm tu. Harga tanah suku ekar, cuma 3 bulan gaji je. Arwah atuk aku beli tanah tahun 60s harga RM600. Gaji dia sebulan RM200+. Lps tu boomer2 ni kutuk generasi muda tak reti urus duit, sbb masa dia mula2 keje dah boleh beli rumah, kahwin dua tiga, anak doblas.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Cumikucingku replied at 5-8-2020 01:07 AM
Umah giant lg murah..

Rumah setingkat.

kalo gomen jepun ada bagi bantuan utk golongan ibu tunggal spt PRIHATIN, ibu Giant boleh register
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
kalo umah suneo mesti level juta2 ke atas lagi sbb suneo golongan T20 Kayangan
ms suneo citer dia makan steak daging bakar import yg mahal, meleleh2 air liur nobita dgr and lps tu suruh doraemon keluarkan alat utk makan daging bakar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list