Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
8983
View
183
Reply

[Tempatan] SOP perlu dikaji semula. Jangan sampai terpaksa pilih siapa hidup, siapa mati - Dr Noor Hisham

[Copy link]

Author: Punat_button       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-5-2021 07:35 AM | Show all posts |Read mode
Government needs to revisit SOP, says Dr Noor Hisham
By Tharanya Arumugam, Teh Athira Yusof - May 8, 2021 @ 9:57pm

image.png
Health director-general Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah called for the authorities to review the SOP and action plan in curbing Covid-19, especially those involving social gatherings. -NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI

PUTRAJAYA: The government needs to revisit the standard operating procedures (SOP) in place, ensuring continued adaptation to the new normal to minimise the spread of Covid-19 in the community.

"We are not adapting to the new environment but the virus is adapting to us faster and infecting us faster," Health director-general Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah said.

He called for the authorities to review the SOP and action plan in curbing Covid-19, especially those involving social gatherings.

He also made a call for working from home to be reimplemented.

"We need to strike the right balance between health and economy and health and social. It is very challenging to strike the right balance because health is important but economy is equally important."

If cases continue to increase, he said the economy will have to compromise in terms of the activities allowed to remain open.

"The economic sector is a huge sector. We have to look into gatherings for example and the Hotspots Identification for Dynamic Engagement (HIDE) system that we have developed lists retail outlets and restaurants as places of concern.

"Hence, while we may allow restaurants to remain open, dine-ins should not be allowed to limit the infection. In retail, we can allow only essential services like groceries, pharmacies, and clinics to operate.

"We also need to look back at implementing working from home and at all the new ways of doing things. We need to adapt to the new environment.

"These are some of the initiatives that we need to re-visit and identify how best we can curb the infection in this country."

Dr Noor Hisham said while Malaysia has not failed in fighting the virus, the country has also not won the battle.

He said in order to win the fight against the virus, the government needs the cooperation from everyone, especially in adhering to the SOP at all times.

"It is still not too late. We are continuing to fight as with the last 16 months. We hope that we can curb the infection in the time to come.

"Compliance is key. Our concern is that success will breed complacency and complacency will breed failure.

"So we hope that we are not complacent even in these difficult times."


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 9-5-2021 07:36 AM | Show all posts
Jangan sampai terpaksa pilih siapa hidup, siapa mati
Fahmy A Rosli
fahmy.azril@bh.com.my

KETUA Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah. FOTO MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI

Putrajaya: Kita tidak mahu sampai kepada tahap perlu pilih siapa yang hidup, siapa yang mati.

Itu peringatan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah kepada masyarakat berhubung trend jangkitan Covid-19 yang menunjukkan peningkatan mendadak di negara ini termasuk global.

Beliau berkata, meskipun kita masih berkemampuan dari segi kemudahan kesihatan, ia bukan alasan untuk rakyat terus mengabaikan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang penularan Covid-19.

"Kita tidak mahu berakhir seperti beberapa negara apabila kita memilih siapa yang hidup dan siapa yang mati.

"Ketika ini kita masih ada kapasiti, tetapi kita sarankan semua rakyat untuk pastikan mereka mematuhi SOP sebab kita berada dalam situasi kritikal.

"Katil di hospital awam dan hospital kerajaan semakin penuh. Kita harap, berikan kita masa dua minggu dan kemudiannya ia akan memberikan ruang penampan untuk kita siap siaga dan menguruskan kembali diri serta kemungkinan untuk menurunkan jumlah kes supaya hospital boleh memenuhi keperluan pesakit dijangkiti Covid-19," katanya pada sidang media, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, ketika ini negara memerlukan masa untuk melaksanakan pendekatan luar biasa untuk menangani penularan Covid-19.

Beliau berkata, pihaknya ada mengadakan mesyuarat untuk menentukan keputusan kolektif bagi melihat isu ini.

"Ini adalah tempoh luar biasa dan kita memerlukan pendekatan luar biasa. Ini bukan waktu kebiasaan apabila kita boleh berpuas hati.

"Jadi, kita harap semua agensi dan sektor relevan berkenaan akan mengikuti garisan panduan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan tiada perhimpunan besar kerana ia sebenarnya punca jangkitan.

"Kita cuba mengelak majlis super spreader (perebak utama). Jika kita boleh mengelak majlis itu seperti majlis perkahwinan atau kematian," katanya.

Beliau berkata, Kluster Pasai membabitkan upacara kematian dan ia menjadi majlis super spreader.

Menurutnya, majlis perkahwinan turut direkodkan sebagai majlis super spreader.

"Raya ini, kita harapkan tiada peningkatan mendadak jangkitan. Kenapa tidak kita lakukan sekali lagi. Sekarang, kes amat tinggi.

"Jika anda dijangkiti dan datang ke hospital dan jika tidak mempunyai cukup katil ICU (unit rawatan rapi), kita dalam masalah," katanya.

Disiarkan pada: Mei 8, 2021 @ 8:44pm


Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 07:52 AM | Show all posts
vvip dan kayangan tak termasuk na... utk marhein saja
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sehirkedi at 9-5-2021 09:16 AM

So nak ugut rakyat marhein ke apa ni? Kayangan yang asik langgar SOP acano??!!!!!! Ni buat aku berapi nie.. Jap. Japp.. Tunguu.. Aku up gambar sorang demi sorang kayangan yg langgar sop!
_20210509_082726.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sehirkedi at 10-5-2021 08:14 AM

Saudara saudari.... Pakailah pelitup muka. Tak pakai saman RM 10k. Saya?? Saya takpa..
_20210509_090517.JPG


Skill gaul mee celup ditunjukkan tapi skill penjarakkan sosial dilupakan.
_20210509_085827.JPG


Amboii sedapnya makan beramai-ramai.
_20210509_090544.JPG

Rentas negeri tengok mak ayah tak boleh okay. Rentas pi kenduri kawin boleh..
_20210509_090611.JPG

Lepas ni tak kompaun dah, siapa langgar sop akan dipenjarakan. Oklah Pakciklah orang pertama yg perlu dimasukkan ke sana
_20210510_081051.JPG

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 09:18 AM | Show all posts
Aku nak tengok raya nanti.. Camana golongan2 kayangan ni sambut........
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang pantai barat mcm hauk jah sebab itu elohim cashkan dek 2 k kes zehari. .masih tidak insaf ya? Nk social collapse baru insaf dan kembali kepada fitrah alam?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols is penat melayan sop yg berubah setiap hari..sampai x tau dh yg mna latest..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
awal tahun dulu iols penah komen kat CARI ni,  virus covid ni elok mutate jadi sgt bahaya x kira umur,marhaen @ vvip..baru ada akai yg set2 super duper degil tu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 12:28 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 12:31 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 9-5-2021 12:32 PM

ini la kambeng yang mencetuskan panik dalam negara nih.

dalam statistik mysejahtera, yang mati sebab kobid cuma 0.4% saja.
tapi panik nya bukan main
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 02:02 PM | Show all posts
I mean , Dr Hisham ni baik dan soft personality


sekarang ni u bayangkan kalau KKM hired like Cassano bagi taklimat wit his lighter

haaaa.....sapa engkar arahan

siapppppp haaaaaa


Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Da berkurun ikut sop bodoh ni semua, kes x trn jgk.
Jd apa rasionalnya lg?
Explain.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa nak marahkan rakyat sedangkan kerajaan yg buat SOP sekerat - sekerat. Marahkan la PRN Sabah yang bodoh sangat tak sabar - sabar nak bubar time covid. Bukan ke punca paling besar dari situ ke? Bukan ke kita dah berjaya kurangkan kes ke sebelum tu?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 9-5-2021 12:31 PM
ini la kambeng yang mencetuskan panik dalam negara nih.

dalam statistik mysejahtera, yang mati se ...

Sebab nyawa ade satu.. Kalo boleh tambah nyawa mcm game kat tv tu lain citer.. Nak2 yg antibodi x kuat mcm aku ni..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:05 PM | Show all posts
Aku stress bila buat arahan xboleh rentas rentas ni

aku kesal betul

stress sungguh lah aku semenjak ni

dajjei sungguh laaaaaaaaaaaa nakharom sangat
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah laa refer kepada kadar jangkitan.. kalau banyak kena kat orang muda pon.. itu cuma kadar jangkitan sahaja...
Bukan nya 1000 orang kena jangkitan.. 1000 kematian
Kalau sekadar 4 kematian dlm 1000 jangkitan.. terima ja laa.. nak wat cam mana ...kita bukan tuhan
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 9-5-2021 12:31 PM
ini la kambeng yang mencetuskan panik dalam negara nih.

dalam statistik mysejahtera, yang mati se ...

Yess.. dia punya kelam kabut.. macam 0.4% tuu.. boleh kiamatkan dunia
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketam mengajar anak berjalan....
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
arffa replied at 9-5-2021 03:03 PM
Kenapa nak marahkan rakyat sedangkan kerajaan yg buat SOP sekerat - sekerat. Marahkan la PRN Sabah y ...

Mmg semua prn sabah syial punya pasall.. si aji tuu masuk sepital masuk.wad vvip.. yg marhaen sian aku dongaa baring atas lantai jahh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list