Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Dira Abu Zahar Komplen Borang Diskriminasi - Tapi Dia Pula Dibahan Netizen

4-1-2019 10:51 AM|Oleh: Azza| Komen: 51




Agak lama juga tidak mendengar khabar Dira Abu Zahar yang penuh dengan kata-kata sindiran. Namun musim persekolahan 2019 kali ini pelakon, pengarah drama dan Exco Puteri Umno ini akhirnya mencetuskan isu yang kemudiannya tular di media sosial.

Dek kerana borang yang perlu diisi itu mengelirukan antara bapa/penjaga utama dan ibu/penjaga kedua sedangkan dia seorang sahaja yang menjaga anak tersebut, maka Dira melabelkan borang tersebut sebagai bentuk diskriminasi.

Bagaimanapun ia seperti pepatah 'menepuk dulang, terpercik ke muka sendiri' apabila netizen membahannya dengan menyatakan borang itu sudah lama wujud sejak zaman datuk dan neneknya lagi, mengapa itu pula yang dijadikan isu?

Kredit foto: Twitter

"Mak aku takda pendidikan tinggi, ibu tunggal lagi pun tak bodoh macam ni. Elok ja isi borang aku sekolah dulu."

Biarpun kritikannya tidak menjurus pada politik namun komennya yang lebih kepada mempersoalkan soalan mudah membuatkan netizen menyuruhnya supaya bertanya kepada guru-guru bukannya meluahkan di media sosial lalu menjadikan ia perdebatan sesama netizen.



Kredit foto: Twitter

Malahan ramai pula yang mempersoalkan kewajaran soalan tersebut sedangkan borang itu sudah wujud lama. Jadi, kenapa baru sekarang terasa diskriminasi? Adakah sejak menjadi pembangkang?

Kredit foto: IG

"Dia cuma nak bakar orang lain, supaya famous. Attention seeker kan memang camtu."
Ada pula netizen yang mengusiknya dengan mengaitkan isu Dira dengan Fathia Latiff yang pernah hangat satu ketika dahulu.

Kredit foto: IG

Bagaimanapun, ada juga netizen yang baik hati menjawab kekusutan tersebut.


Bagaimanapun, keesokan harinya, Dira sekali lagi memuat naik status ringkas bahawa netizen tidak memahami post sebelumnya adalah sekadar sarkastik. Namun sekali lagi Dira dikritik kerana tidak mahu mengakui kesilapannya lalu cuba mengaburi dengan perkataan 'sarcasm'.
Kredit foto:  Twitter


Kredit foto: IG

Sebagai public figure, pastinya apa sahaja yang dikicau mendapat perhatian netizen. Jadi, rasanya Dira perlu lebih berhati-hati sebelum memuat naik status agar tidak nampak bodoh sombong. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
4
Komen: 51
Komen

Previous : Zamani Dipaksa Pengurusnya Menyanyi Di Restoran Atau Sapu Je Mana-Mana Job?

Next       : DS Vida Dituduh Caras Suara Merdu Elizabeth Tan, Apa Kata Cat Farish...

Komen Terbaru

Quote Leeanne88 6-1-2019 01:56 PM
Dan dan la sarcasm bagai

Lain-lain Komen

Quote Ferr_Remy 4-1-2019 10:58 AM
Momod, ko prasan x salah satu pic tu pic Fathia? Jauh panggang dari api kalau nak banding dgn Dira comot ni hokeys hahaha
Quote da_vinci 4-1-2019 11:05 AM
kata2 P.Ramlee dlm madu tiga.....dah tuapun bodohhhh
Quote MisXoXo 4-1-2019 11:06 AM
yes..plain idiot betul makcik ni...mulut hansuang mcm anak ex teeepeeeeeemmmmmmss
Quote AshkieLa 4-1-2019 11:08 AM
Edited by AshkieLa at 4-1-2019 11:22 AM

kenapa laa nak complicated kan keadaan..
tak tahu.. tanya guru. ni sempat lagi nak snap photo form tu then upload kat socmed..
last2 sendiri malu... ade hati pulak lagi nak kata sarcasm pastu orang lain yg tak paham.. haha..
Quote kucingitam 4-1-2019 11:12 AM
anak menteri dan orang kaya tak semestinya bijak..
contoh nya dia ni lah...aduihai..
Quote serawadurian 4-1-2019 11:14 AM
apa yg dia nak sebenarnya?
Quote monsterwife 4-1-2019 11:16 AM
Aku yg tak perlu isi borang tu pun faham maksud nak isi
Quote grouper 4-1-2019 11:20 AM
Ferr_Remy replied at 4-1-2019 10:58 AM
Momod, ko prasan x salah satu pic tu pic Fathia? Jauh panggang dari api kalau nak banding dgn Dira c ...

Patutla satu gambar tu aku tgk mcm cantik cute gak dira ni rupanya itu fathia latif...hahahaha.
Quote Membercaribaru 4-1-2019 11:23 AM
Ferr_Remy replied at 4-1-2019 10:58 AM
Momod, ko prasan x salah satu pic tu pic Fathia? Jauh panggang dari api kalau nak banding dgn Dira c ...

Sebab dalam artikel ada mention nama fathia jugak
Quote sofiazara 4-1-2019 11:49 AM
ibu / penjaga kedua

ibu ATAU penjaga kedua

ATAU ATAU ATAU = pilih salah satu. salah satu. antara A dan B. pilih yang mana satu, bukan kedua duanya. BUKAN KEDUA-DUANYA. TENGIN TA NGA YA NUN
Quote AshkieLa 4-1-2019 12:07 PM
Edited by AshkieLa at 4-1-2019 12:13 PM
sofiazara replied at 4-1-2019 11:49 AM
ibu / penjaga kedua

ibu ATAU penjaga kedua

pemahaman dia

bapa = a.k.a penjaga utama
ibu = a.k.a penjaga kedua ... tu sentap kenapa ibu jadi 2nd choice
Quote terpaku 4-1-2019 12:14 PM
Nama pon pembangang kahkah
Quote takayama 4-1-2019 12:16 PM
1st time ke dia isi borang anak dia ni
kang nnt anak dah msk sekolah menengah lg byk nak kena isi
kesian plk meols tgk dia yg sdg kekeliruan dan juga kecelaruan
Quote AshkieLa 4-1-2019 12:22 PM

dia nak kat borang tu tulis:-

maklumat diri bapa / penjaga utama
maklumat diri ibu / penjaga utama .....jugak

dia tersinggung.. dia yg jaga anak2 dia selama ni.. tapi dapat hak as "penjaga kedua" je dalam borang tu...
Quote awex^returns 4-1-2019 12:23 PM
apalah yang nak bodoh sangat

dah sekolah mintak maklumat bapa.. bapa lah..
ko bercerai ke tak ke.. still lelaki tu bapak anak ko kan
kecuali anak ko anak haram

tu pon susah nak paham

tak yah poyo sangat nak cakap sarcasm la apa.. dah memang ko bodoh
titik
Quote izat123 4-1-2019 12:45 PM
Dia ni dah bercerai ke dengan Helmi
Quote prettyuglybabe 4-1-2019 12:46 PM
dia dah cerai ke dengan semua lakinya?
pada pemahaman i simple..
maklumat diri bapa/penjaga utama, isi je la maklumat bapak anak-anak ko tapi potong penjaga utama tu and put remark cerai/mati/whatever...
kalau anak tak sah taraf yang perempuan tak kawin, letak je la nama ibu as penjaga utama and bahagian ibu/penjaga kedua tu letak la nama atuk nenek pocit mocit ke sesapa waris..
saja nak buat isu la tu..
Quote aderaderker 4-1-2019 01:23 PM
Bila dia beranak?
Quote umbut 4-1-2019 01:37 PM
Poyo minah ni. Kau x pernah isi form sekolah tu ke

Lihat semua komen(51)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048476s Gzip On
To Top