Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Sebar Kebencian Di Twitter, Ahmad Dhani Dipenjara 18 Bulan

29-1-2019 12:17 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 70

Pemuzik terkenal Indonesia, Ahmad Dhani, 46, dijatuhkan hukuman 18 bulan penjara oleh Mahkamah Daerah Jakarta Selatan kelmarin kerana menyebarkan kata-kata kebencian berhubung dengan status Twitter yang ditulisnya pada Mac dua tahun lalu. 


Kredit foto: Tirto
Dalam status tersebut, Ahmad Dhani menyerang penyokong mantan Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama (BTP) yang lebih dikenali dengan panggilan Ahok. Menurut Detik.com, Ahmad Dhani didakwa mengikut Artikel 45, Undang-Undang Informasi dan Transaksi Elektronik negara tersebut.


Kredit foto: Twitter
Ketika kempen Govenor pada Mac 2017, Ahok terpalit tuduhan menista agama dan Ahmad Dhani telah menulis beberapa status antaranya ‘Yang menistakan agama si Ahok, yang diadili KH Ma'ruf Amin’. Tweet keduanya pula 'Siapa saja dukung penista agama adalah bajingan yang perlu diludahi mukanya' Manakala status ketiganya adalah 'Kalimat sila pertama KETUHANAN YME, PENISTA Agama jadi Gubernur, kalian WARAS?.' 


Ktedit Foto: DetikHot
Hakim Ratmoho memutuskan Dhani didapati bersalah mengeluarkan kenyataan berbaur kebencian berdasarkan sesuatu bangsa, etnik dan kelas. ‘Oleh itu mahkamah menjatuhkan hukuman satu tahun enam bulan kepada Ahmad Dhani’ putus Hakim Ratmoho. Hukuman terhadap Ahmad Dhani kurang enam bulan berbanding yang disarankan oleh pihak pendakwaraya. 

Kredit Foto: Kompas
Hukuman terhadap penista agama dan penyebar kebencian di negara itu semakin tegas. Southeast Asia Freedom of Expression Network (SAFEnet) melaporkan sejak Artikel 45, Undang-Undang Informasi dan Transaksi Elektronik diperkenalkan pada tahun 2008, seramai 381 orang telah dipenjarakan, 90% daripadanya berupa fitnah manakala selebihnya kerana ucapan berbaur kebencian. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 70
Komen

Previous : Bakal Perang Besar, Lady Gaga Mahu Caras Watak Cleopatra Daripada Angelina Jolie

Next       : Reaksi Rekha Bila Tengok Gambar Bekas Skandalnya, Amitabh Bachan. Kelakar!

Komen Terbaru

Quote Sang_Pencinta 31-1-2019 07:09 PM
Ahmad Dhani Files Appeal Upon 1.5-year Sentence in Jail




TEMPO.CO, Jakarta - The legal team of Ahmad Dhani planned to file an appeal of South Jakarta District Court’s ruling Thursday, January 31. The musician, who is recently active in politics, was sentenced to 1.5-year imprisonment on the hate speech case earlier Monday.

“We will submit documents tomorrow (January 31) to file an appeal in South Jakarta District Court at ten a.m,” said Ahmad Dhani’s attorney, Hendarsam Marantoko, via a short message, Wednesday, January 30.

Ahmad Dhani was charged with Article 45 (a) in conjunction with Article 28(2) of Law on Electronic  Information and Transactions Law (ITE). The judge Ratmoho stated that Ahmad Dhani was found guilty of spreading information meant to create hate or spark hostility in the society based on a certain ethnicity, religion, and race or known as SARA through his Twitter account.

Hendarsam assessed that the sentence was an act of revenge against his client following the jail sentence of former Jakarta Governor Basuki Tjahaja Purnama or BTP in a blasphemy case back in 2017.

Read also: Ahmad Dhani Continues Role as Prabowo`s  Campaign Team Behind Bars

According to him, the judge should have clearly explained things or words referred to as hate speech that contain racial violence, instead of ruling based on assumption during the legal proceedings of Ahmad Dhani.

“The judge only relies on subjective interpretations [for the ruling], without providing legal argumentative,” Hendarsam added.

Lain-lain Komen

Quote HujanBatuTiga 29-1-2019 12:31 PM
Konsert sabtu ni apa cerita?
Quote noraidil_06 29-1-2019 12:33 PM
HujanBatuTiga: Konsert sabtu ni apa cerita?

Dia bkn lead singer kan?
Quote helicornia 29-1-2019 12:33 PM
HujanBatuTiga: Konsert sabtu ni apa cerita?

katanya diteruskan.vokalis asal mcm once n sorang lagi tu ada
Quote white_musk 29-1-2019 12:34 PM
Kamu yang tak waras dik
Quote pittjie 29-1-2019 12:37 PM
laa ... gimana dong konser di kuala lumpur?
Quote MadameOnion 29-1-2019 12:38 PM
helicornia: katanya diteruskan.vokalis asal mcm once n sorang lagi tu ada

Tapi kalau dhani takde mmg tak dewa la..
Quote tumpanglalu74 29-1-2019 12:40 PM



Quote cikkittydiva 29-1-2019 12:43 PM
Edited by cikkittydiva at 29-1-2019 12:46 PM

Alaaa... Nggak cukup formasinya... , Takpela janji drummer dia ada...tyo nugros   Once mekel  ..ari lasso. andra ada oke dah tu...  . Hidup baladewa
Quote cikkittydiva 29-1-2019 12:48 PM
MadameOnion replied at 29-1-2019 12:38 PM
Tapi kalau dhani takde mmg tak dewa la..

Haah la dah dia pengasasnya.... Adoii.. bukan senang nak kumpul2kan ex dewa ni... Lagu2 dewa 19 mmg semua masterpiece eventho dhani just nyanyi neng neng nong neng.. hahaha
Quote Decaffeinated 29-1-2019 12:56 PM
beliau dapat hidayah ka?

kok masih mau berkonser maksiat dong..
Quote MadameOnion 29-1-2019 01:10 PM
cikkittydiva replied at 29-1-2019 12:48 PM
Haah la dah dia pengasasnya.... Adoii.. bukan senang nak kumpul2kan ex dewa ni... Lagu2 dewa 19 mm ...

Dhani founder dewa..lagu2 pun semua dhani tulis..nasib baik i tak terbeli tiket sbb ada kenduri kat kampung minggu ni
Quote Sang_Pencinta 29-1-2019 01:14 PM
Konsert di KL katanya akan diteruskan tanpa Ahmad Dhani
Quote duri_durians 29-1-2019 01:16 PM
sampai kini masih terfikir kenapa netizen indon asyik tnya

" kenapa pemain badminton malaysia semuanya china "

rakyat kau banyak je cina tapi pakai nama indon. zamn dulu takut kena bunuh atau dituduh komunis.

untuk tidak lari topik--

nape aku taktau dorang datang buat konsert!!!


Quote prettyuglybabe 29-1-2019 01:17 PM
aduh.. kasihan dong peminatnya..
Quote cikkittydiva 29-1-2019 01:17 PM
MadameOnion replied at 29-1-2019 01:10 PM
Dhani founder dewa..lagu2 pun semua dhani tulis..nasib baik i tak terbeli tiket sbb ada kenduri ka ...

Adik iols tetap pegi wpun dhani xde.. sbb dia mmg kipas susah mati dewa 19.. iols since beranak pinak ni mmg idokla konser2 ni.. jaman dolu bole la...
Quote drivethru 29-1-2019 01:18 PM
Nape dani n ahok x dipenjarakan sekali. Boleh main jatuh2 sabun.
Quote Q.Hanna 29-1-2019 01:19 PM
waduhhh ahmad dhanii xD
Quote tikusmontok 29-1-2019 01:28 PM
duri_durians replied at 29-1-2019 01:16 PM
sampai kini masih terfikir kenapa netizen indon asyik tnya

" kenapa pemain badminton malaysia se ...

ntahnya. ahok cina bukit tu pun nama basuki. rudy hartono tu pun cina.
Quote Sang_Pencinta 29-1-2019 01:29 PM
drivethru replied at 29-1-2019 01:18 PM
Nape dani n ahok x dipenjarakan sekali. Boleh main jatuh2 sabun.

Ahok dah dipenjarakan dulu..

Dah keluar pun slps dua tahun


Dhani tangguh  perbicaraan sampai minggu lalu

Lihat semua komen(70)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043650s Gzip On
To Top