Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Patutlah Kualiti Hancur, Shooting Telefilem Pun 6 Hari Je?

25-9-2020 01:12 PM|Oleh: Cari-Azza| Komen: 14



Tidak ramai yang tahu jerih perih pembikinan sesebuah karya drama atau filem. Yang selalu nampak dan dikritik adalah hasil lakonan, gosip pelakon dan sebagainya. Sementara mereka yang berada di belakang hasil tersebut tidak diendahkan.

Tetapi, pernah tak kita tertanya mengenai mengapa kualiti lakonan sebegitu? Atau produksi tiada idea lain lagi ke?

Jawapannya adalah segala hasil karya ini dibeli stesen televisyen dengan satu harga yang hanya memberi keuntungan kecil kepada produser drama. Sudahlah begitu, kru juga dikerah untuk bekerja pantas kerana mengejar masa. Maka, jadilah sebuah produk yang anda lihat di kaca televisyen dan nilaikan sendiri.


Foto : Twitter

Foto : maxress

Sebagai seorang yang pernah terbabit dalam industri ini, Muzzamer dan Idham berkongsi cerita bahawa mereka bekerja dalam keadaan tergesa-gesa untuk menyiapkan sebuah telemovie. 

Jika dahulu mereka menyiapkan dalam masa 12 hingga ke 14 hari, tetapi kini tempoh seminggu sahaja diberi. Bunyinya seperti kerja gila, tetapi itulah realiti di Malaysia.

"Skrip pulak lebih 80 scene, mau shoot lebih 7 location. Kau rasa?
Bayaran harga crew? Makin lama makin rendah. Kau shoot tele 5 6 hari, pastu kau bangga?"


Foto : Myinformasi

Tidak hanya peruntukan masa yang singkat, keuntungan diperolehi pembikin filem juga menyedihkan. Bayangkan selepas ditolak semua komitmen, untung hanyalah RM5,000 sahaja termasuk gaji kerja selama tiga bulan sangat tidak berbaloi.



Foto : Khairul

Jadi, mungkin ini adalah jawapan kepada isu yang timbul dari telefilem yang tersalah pasang alatan perubatan di hospital dan macam-macam lagi.

Namun, dalam kesenduan tersebut masih ada telefilem yang bagus dan mencapai kualiti diharapkan. Anda rasa bagaimana? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 14
Komen

Previous : Pengantin Satu Malam Halalkan 'One Night Stand? Sanggup Demi Lariskan Drama

Next       : -

Komen Terbaru

Quote ctaz 23-10-2020 11:30 PM
drama melayu crita sama jerrrr....
tak da ke penulis skrip yg gempak2 kat dalam malaysia ni....

Lain-lain Komen

Quote Kurex 25-9-2020 01:45 PM
tu pun ada lagi yg hadap drama sampah...
Quote husna_amal 25-9-2020 04:04 PM
Produksi budget ciput memang tu lah kualiti kerja dia.
Quote MadameOnion 25-9-2020 04:08 PM
bosannya drama melayu
Quote kakyungpilah85 25-9-2020 08:43 PM
Kisah ke ko kene bayar banyak tu je?? Cerita pon layak dibakul sampahkan aje kualiti
Quote salmon-suki 25-9-2020 11:36 PM
Xyah bt drama laa..drama y ada pun sampah sarap berangan alam fantasi je lebih..pengisian xde..sekadar angan2 mat jenin jah content
Quote Carcosa 26-9-2020 12:34 AM
Habis, kau gatal lagi buat telemovie rubbish tu, buat apa? Dah tau pulangan cam cibai, stop lah buat. Nnti keluar plk ayat2, "kami kesiankan penonton". Burit, dah lama aku tak hadap drama2 rubbish tu semua, hidup je aku ni hah. Lagi satu, dah kau samdol masa sekolah, tak study betul2, acah2 nak jadi karyawan, salah aku ke? Bodoh punya taiklalat degham
Quote RatuDunia94 26-9-2020 08:39 PM
Even tv3 pun ada in house production kan.. primeworks studios..
Quote diggerr 27-9-2020 12:37 AM
Rate sama utk jalan citer sama. Tak pernah berubah
Quote CiliPadiSedap 27-9-2020 01:19 AM
Suri hati mr vokuru
Drama pukul 7

Pelakon utama: hantu kokopek vokuru
Pelakon watak antogonis: vokurunu
Pelakon datang lambat: vokuru
Pelakon muka makeup cair: vokuru
Pelakon teh ais minum xhabis gantung kt side mirror kereta: vokuru
Quote puanbintang 29-9-2020 09:01 AM
drama sekarang pusing2 pun tang tu jugaknya..
Quote ChildrenOfBodom 29-9-2020 08:51 PM
content di youtube lebih berkualiti dari drama melayu sampah
Quote LadyCarefree 30-9-2020 11:11 PM
Carcosa: Habis, kau gatal lagi buat telemovie rubbish tu, buat apa? Dah tau pulangan cam cibai, stop lah buat. Nnti keluar plk ayat2, "kami kesiankan penonto ...


Kan mereka selalu cakap mereka menghambakan diri demi peminat
Quote abcdotcom 5-10-2020 11:43 PM
100K ke 120K SAHAJA ? Baik buat iklan .....
Quote ctaz 23-10-2020 11:30 PM
drama melayu crita sama jerrrr....
tak da ke penulis skrip yg gempak2 kat dalam malaysia ni....

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top