Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Khinzir Lukisan Tertua Di Dunia Ditemui Di Sulawesi

15-1-2021 12:29 PM Komen: 14
Lukisan pertama atau tertua di dunia ditemui di dalam sebuah gua di salah sebuah pulau di Sulawesi, Indonesia.


Kredit foto: Basran Burhan/CNN

Gempak memetik CNN melaporkan ahli arkeologi mendakwa lukisan khinzir dipercayai lukisan haiwan tertua di dunia itu berusia sekurang-kurangnya 45,500 tahun.

Lukisan berkenaan ditemui selepas dinding gua diwarnakan dengan warna merah sebelum subjek (lukisan khinzir) kelihatan.

Terdahulu, arkeologi mendakwa lukisan tertua di dunia adalah simbol abstrak yang ditemui di Eropah pada 40,000 tahun lalu sebelum lukisan haiwan seperti kuda dan lainnya dianggarkan berusia 35,000 tahun ditemui.

Arkeologi juga menemui lukisan sekumpulan manusia berburu di sebuah gua juga di Sulawesi dengan anggaran usia 43,900 tahun pada 2019. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 14
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote nanies 15-1-2021 03:04 PM
ok la tu, done claim - babi berasal dr sana

Lain-lain Komen

Quote AshKetchum 14-1-2021 07:55 PM
so dah selamat claim la ni? so nakkena panggil indon babi ke cemana ni?
Quote Belibis 14-1-2021 08:29 PM
Hehhh..lukis babi pun nak teruja..;
Quote bedahmenjuyah 14-1-2021 09:01 PM
AshKetchum replied at 14-1-2021 07:55 PM
so dah selamat claim la ni? so nakkena panggil indon babi ke cemana ni?

Wakakakaka sesuwai
Quote Supersirap 14-1-2021 10:46 PM
Ingat lukisan berkenaan zaman pada masa hadapan, sekali lukisan haiwan sahaja
Quote TOPwind 14-1-2021 10:52 PM
AshKetchum replied at 14-1-2021 07:55 PM
so dah selamat claim la ni? so nakkena panggil indon babi ke cemana ni?

Singa Pura sebab singa

Quote mbhcsf 14-1-2021 11:17 PM
kire pelakar lukisan atas batu gua ni , kire the PICASSO of the Neolithic laaa ye...

kire tu Picasso diaorg la time tu...
Quote jasmeen 14-1-2021 11:42 PM
bik kau semua.semua ko nak claim.ambik dengan mama tini sekali.
Quote any42 15-1-2021 12:03 AM
Ooo ade 2 lg babi rupanya. agknya lukisan tu dlukis slps tonton scene babi tgh bgaduh dgn bberapa ekor babi lg kot eh.
tp babi pun dh wjud dr zman Nabi Nuh a.s. lg kn
Quote pyropura 15-1-2021 03:09 AM
Bermakna Melayu masih pakai cawat & nyumpit babi utan dikala.indon caprut dah pandai melukis
Quote sukacactus 15-1-2021 07:01 AM
Wah! Babi mendunia!
Quote najib888 15-1-2021 07:20 AM
45,000 tahun silam pun dah complete la evolusi ye? Still, babi 45,000 tahun sama dgn babi hari ni
Quote kakakpositifker 15-1-2021 02:14 PM
okay lah tu. at least ada lah bakat yang dorg ada.
Quote tikusmontok 15-1-2021 02:27 PM
so babi berasal dari indon ke camaner?
Quote nanies 15-1-2021 03:04 PM
ok la tu, done claim - babi berasal dr sana

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top