Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Kereta mewah 'manja', garaj pun ada pendingin udara 24 jam

3-3-2021 01:23 AM| Komen: 0Kuala Lumpur: Pendingin udara 24 jam untuk 'keselesaan' Ferrari 355 Berlinetta berusia lebih 25 tahun?

Ini bukan 'cerita kedai kopi' sebaliknya itulah yang dilakukan oleh ahli perniagaan, Datuk Azhar Ahmad, 55, bagi memastikan kereta berkenaan sentiasa dalam keadaan baik.

Kerana sayang dan minat, Azhar sanggup membina garaj khas yang dilengkapi dengan dua pendingin udara yang dipasang 24 jam bagi menempatkan Ferrari itu.

Azhar berkata, kereta yang pernah dimiliki seorang bekas VIP itu dibelinya di sebuah kedai kenderaan terpakai di Subang Jaya, Selangor pada 2004 pada harga RM300,000.

"Kereta itu kemudiannya dihantar ke bengkel untuk dibaik pulih dan ia 'tersadai' kira-kira setahun sepanjang proses itu.

"Saya membelanjakan kira-kira RM100,000 untuk baik pulih termasuk untuk membeli kelengkapan dalaman asli bagi kereta ini seperti sarung kerusi.

"Selepas baik pulih itu, saya menempatkannya dalam garaj khas bagi menjaga kualiti komponennya seperti sarung kerusi yang diperbuat daripada kulit (asli) bagi mengelak ia berkulat," katanya ditemui di Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur.

Menurut Azhar, kereta itu cukup istimewa baginya kerana ia dilengkapi gear manual terakhir yang dihasilkan oleh Ferrari."Malah, deruman enjinnya juga mirip kereta F1 dan tiada model baharu Ferrari seumpama itu (mirip F1).

"Selain itu, kereta ini juga mempunyai suis tersendiri yang apabila dimatikan ketika tidak digunakan, ia akan mematikan semua kuasa serta sistem kenderaan berkenaan.

"Ia sekali gus memelihara kuasa serta sistem kereta itu menyebabkan baterinya tahan lama dengan kali terakhir ia ditukar ialah pada 10 tahun lalu," katanya.

Menurut Azhar, beliau kemudian memohon untuk mendapatkan status klasik atau vintaj bagi kereta itu yang sudah berusia lebih 25 tahun.

"Ada kenalan yang memaklumkan bahawa pihak JPJ ada mengeluarkan status bagi kereta klasik atau vintaj yang berusia 25 tahun ke atas.

"Apa yang penting bagi saya untuk memohon status itu adalah bagi mendapatkan pengiktirafan daripada pihak berkuasa (JPJ) bahawa kereta itu dikategorikan sebagai klasik atau vintaj.

"Selain itu, kereta yang mendapat status itu juga mendapat pengurangan cukai jalan sebanyak 80 peratus bagi tempoh lima tahun, sekali gus menjadikan cukai kereta berkenaan yang lebih RM3,000 kepada kurang RM1,000," katanya.

Selain Ferrari 355 Berlinetta, Azhar juga memiliki Porsche 911 Turbo, Mercedes S55, Mercedes 140 dan Mazda 808.Sumber : Harian Metro

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 0
Komen

Previous : Cara-Cara Usir Nyamuk Paling Praktis Dan Efektif

Next       : Pancut Awal, Berapa Lama Tempoh Yang Dikira Sebagai Ejakulasi Pramatang? Anda Pasti Terkejut!

Komen

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top