Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Tips Jimat, Cuci Barang Kemas Sendiri Untuk Raya

28-4-2021 11:20 AM|Oleh: Cari-Azza | Komen: 9


Lagi dua minggu kita akan menyambut bulan Syawal yang dinanti-nantikan. Walaupun terpaksa meraikannnya dalam pandemik Covid19 yang masih belum pulih, persiapan sederhana tetap perlu dilakukan.

Bagi kaum wanita yang suka memakai perhiasan barangan kemas, pastinya sudah mula berkira-kira untuk mengilatkannya kembali agar bersinar dan tampak seperti baru.

Namun, sabar dahulu kerana pengguna Facebook, Faizah Idris mengajarkan teknik-teknik ringkas untuk mencucinya tanpa perlu ke kedai. Perkakas yang diperlukan hanyalah pencuci pinggan yang dimasukkan dalam air panas dan berus gigi terpakai.


Foto :

"Baru teringat nak cuci barang kemas saya yang banyaknya preloved. Nak cuci, saya guna cecair pencuci pinggan dan air panas sahaja. Ini lah hasilnya selepas direndam selama 30 minit dan diberus lembut, banyak kotoran keluar."



Foto : FB

Setelah dibersihkan, ianya dikeringkan kemudian dimasukkan kembali ke dalam bekas aksesori.


Foto : FB

Mudah kan? Bagi yang nak berjimat masa dan wang ringgit, ini lah masanya melakukan sendiri di rumah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
0
0
Komen: 9
Komen

Previous : Fenomena Laut Terbelah Menghubungkan Dua Pulau

Next       : Resepi Biskut Hazelnut Nutella

Komen Terbaru

Quote Note8687 5-6-2021 01:56 AM
Bersih tu yelah, tp tak la bersinar mcm yg baru.

Lain-lain Komen

Quote ketupatnasi 28-4-2021 11:49 AM
dedulu mak kaka rendam dalam air teh O panas pastu biar sejuk semalaman
Quote Normabaru 28-4-2021 11:49 AM
Ada tips lain kaka tgk pki sos ketchup.. Sbb dlm tu ada acid cuka kan. Hehehe
Quote chinta89 28-4-2021 12:12 PM
jap lg ada yg komen byk2 brg kemas ni mengundang pencuri je di musim perayaan.. org aim rumah nt baru tau.
Quote Artemesiaa 28-4-2021 04:03 PM
Baru tu cara tu terbaik selalu kalau dikedai pun mereka guna lebih kurang cara tu juga barang kemas dipanaskan untuk keluarkan kekotoran.  Untuk barangan silver guna cuci guna bedak nyonya terus berkilat.
Quote any42 29-4-2021 01:07 AM
Ooo nk try la nmpak mudah sbb guna barang yg ade kt dapur je
Quote Didi_Aira 2-6-2021 08:49 PM
Xde brg kemas nak cuci..acano?
Quote my_irina 3-6-2021 08:01 PM
If gelang pandora bole ke guna method sama???
Quote Missrarara 4-6-2021 09:47 PM
Thank you info ,
Quote Note8687 5-6-2021 01:56 AM
Bersih tu yelah, tp tak la bersinar mcm yg baru.

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top