Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Doula Kata Frontliners Toksah Drama- Kalau Penat, Berhenti Keja, Bagi Orang Lain!

25-5-2021 10:15 AM Komen: 105



Isu mengenai rakyat Malaysia tidak dapat pulang ke kampung menjadi perdebatan hangat di media sosial. Lebih memeritkan apabila barisan hadapan (frontliner) yang terpaksa bertungkus lumus menyelesaikan kes hingga ada yang sudah dua tahun tidak bertemu keluarga.

Bagaimanapun, seorang netizen telah meninggalkan komen pedih yang menyatakan jika penat, berhenti sahaja, jangan berdrama membuatkan netizen lain mempersoalkan kenyataan itu.

Kenapa tergamak mempersoalkan 'drama' jika ianya benar?


Foto :FB

Bagi netizen, kenapa perlu membandingkan kepenatan frontliner yang pastinya tidak sama dengan pekerja-pekerja lain? Namun, ini jawapannya.
Foto : FB

Foto : FB


Hal ini membuatkan ramai 'frontliner' terasa hati kerana dirasai tidak dihargai lalu mengaitkan dengan isu-isu kontroversi terdahulu.

Foto :FB
Bagaimanapun wanita ini menafikannya lalu mendakwa orang lain mengambil komennya sekerat, jadi ianya telah disalah fahami.


Foto :FB

Jadi, bagaimana? Salahkan 'frontliner' mengadu penat dan keletihan di media sosial? Atau itu memang drama yang diada-adakan? - CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 105
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Simunggu 4-6-2021 10:07 AM
kerja memang penat...tak nak penat duduk rumah diam diam...kerja mcm roda..ini masa kau..esok lusa org lain lagi...lepas tu org lain komplain penat?

Lain-lain Komen

Quote Cassieopeia 25-5-2021 10:44 AM
Diorang same je dgn antivaksin, merepek
Quote Lolalala 25-5-2021 10:50 AM
Buat naik darah je baca baca. Ko ingat semua ada kelayakan ke nak jadi doctor dan nurse? Ingat semua org mental kuat ke nak hadap benda ni? Bukan sebulan. Setahun dah weiii. Mesti dia dan family antara penyumbang besar manusia yg melanggar SOP kat Malaysia ni
Quote kikuri 25-5-2021 10:52 AM
die jadi doula pun bukan 24jam sambut orang beranak... setiap orang penat dan letih dengan hidup masing2.. ikut oranglah nak megadu nak mengeluh macam mana... kita tak duduk kat tempat setiap orang jangan pertikai penat lelah orang...
Quote ellejo 25-5-2021 10:53 AM
kalo baca situasi luar negara pun mana ada dah clapping or pity party for the frontliner.
sapa komplen netizen berjemaah suruh berhenti bagi org lain berkelulusan yg takde keje tu.

(truth hurt)
Quote ainnia 25-5-2021 11:07 AM
Rasa nak carut je. Ko ingat jadi frontliner kat hospital ni, pagi ni mintak keja, petang dah boleh cucuk jarum bedah pesakit? Bongok.
Quote Plain-tif 25-5-2021 11:15 AM
Elok report jer ke pak pulisi
Quote Rara77 25-5-2021 11:15 AM
Terbaik doula
penat penat
mcm dia je kerja
pui
Quote fofuler 25-5-2021 11:18 AM
ellejo: kalo baca situasi luar negara pun mana ada dah clapping or pity party for the frontliner.sapa komplen netizen berjemaah suruh berhenti bagi org lain b ...
Not a fan of this doula pun tapi dia cakap betul pun (truth hurts). Orang malaysia memang suka benda melankolik macam ni.
Quote Normabaru 25-5-2021 11:18 AM
setuju je.. Drama sgt walhal pak menteri retis vip ko kasi berjalan berkeliaran.. Hujung2 ko sembang penat sbb rakyat?

Cth skrg ko suh org daftar vaksin.. Tp vaksinnya lembab nak mam sbb politaik reason.. Hujung2 org anti vaks makteh ckp nnt mati bagai.. Last2 yang dh patut cucuk xjd cucuk.. Then ko salah blk rakyat.. Walhal ko tu yang lembap.. Potong queue sgala double standard sume red tape bureaucracy pejadah.. So jgnla drama sgt.. All work mmg penat..
Quote Normabaru 25-5-2021 11:22 AM
Lolalala: Buat naik darah je baca baca. Ko ingat semua ada kelayakan ke nak jadi doctor dan nurse? Ingat semua org mental kuat ke nak hadap benda ni? Bukan sebu ...

Dik.. Kwn kaka laki bini staff kkm.. Sorg serdang sorg kajang.. Both hot spital yang dikatakan sesak dgn pesakit covid dan plg byk kes covid aside from sg buluh.. Kaka sembang tny raya cmne.. And dia jawab dpt je blk kg and raya sakan 4hari rentas daerah.. Ko rasa frontliner yang penat kerja di hospital hot mcm tu blh terfikir nak langgar sop ke?

Pergila check socmed doktor2 nurse2 kat ig twitter dgn tiktok.. Berapa busy dan penat mereka itu melayan socmed mereke.. Go n check urself
Quote Orix 25-5-2021 11:25 AM
Yg kesian kt frontliner ok lg la ada risiko besar di situ. Yg kesian kt abam polis jaga roadblock tu iols annoyed. Sah2 itu mmg kerja depa dan dibayar gaji bukan free2.
Quote kucingitam 25-5-2021 11:46 AM
amboi dolah...
Quote Belibis 25-5-2021 11:47 AM
Betul laa..kalau asyik mengeluh penat,memang elok resign jee.cer ko kerja dengan tokey cina,nak tau apa dia kata kalau ngadu penat..
Quote gunong 25-5-2021 11:55 AM
Normabaru replied at 25-5-2021 11:22 AM
Dik.. Kwn kaka laki bini staff kkm.. Sorg serdang sorg kajang.. Both hot spital yang dikatakan ses ...

Ye betul! Ada jugak 3-4 org kwn yg keje as frontliners.. Kat wasap status ngadu penat-penat -penat.. skali skala blh la.. tp kalau dah hari2 mcm tu, annoying jugak kita yg nengok ni.. yg pelik kat ig tgk banyak je masa bersama anak2.. xde la 24jam kt spital pun.. sama je dgn kerja2 org lain..mcm la org lain punya keje x penat, x bahaya..
Quote dee4ellese 25-5-2021 12:13 PM
doktor2 dengan nurse2 pencen pun dah kena kerah untuk tolong dah sekarang ni..
Kalau doktor2 ni berenti, doula ke yang nak ganti?

Apa ke bodoh...
Quote ketupatnasi 25-5-2021 12:24 PM
ye la. kalau frontlines KKM berenti, geng doula bole tapau tugas misi n dokter ye dop? banyak sikit job..bole bukak klinik lepas ni kan. upgrade la korang nye degree bidan tuh.
Quote mamajawie 25-5-2021 12:25 PM
Normabaru replied at 25-5-2021 11:22 AM
Dik.. Kwn kaka laki bini staff kkm.. Sorg serdang sorg kajang.. Both hot spital yang dikatakan ses ...

siyes la kaka norm??i tot sedara iollss yg sorang ni je propa kat socmed mengadu penat2 sbab dia keje polis ujung2 rentas negeri balik beraya kat kampung ni haa..dasar guna frontliner card deyollss ni..

Quote Nana_Man 25-5-2021 12:26 PM
Belibis replied at 25-5-2021 11:47 AM
Betul laa..kalau asyik mengeluh penat,memang elok resign jee.cer ko kerja dengan tokey cina,nak tau  ...

Hahaha!!!!!
Keje ngan tokey cina, masa tak covid pun memang penat memanjang.
Quote mamajawie 25-5-2021 12:27 PM
Belibis replied at 25-5-2021 11:47 AM
Betul laa..kalau asyik mengeluh penat,memang elok resign jee.cer ko kerja dengan tokey cina,nak tau  ...

hmmm mau on the spot kne resign kalu mengadu penat kt tokey cina..cm aku skang ni kne hari2 keje walaupun 40% bleh WFH tpi iolss xtermasuk dlm 40% tu

Lihat semua komen(105)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top